Big Country (SCO)


Skottirokin legendaariset konkarit – BIG COUNTRY

 

Skotlantilainen rock-yhtye Big Country kohosi maailmanmaineeseen 1980-luvulla muun muassa sellaisilla hiteillä kuin ”Fields of Fire (400 miles”, ”Chance”, ”Wonderland” ja ”Look Away” ja tietysti rock-klassikon maineen saavuttanut ”In a Big Country”.

Yhtyeen esittämä musiikki on tanakkaa perusrockia, mutta omaleimaisuutta siihen antavat skotlantilaisesta kansanmusiikista lainatut elementit ja sävykkäät instrumentit kuten säkkipilli ja erilaiset huilut. Big Countryn tyyliä onkin kuvattu skotlantilaisuuteen viittaavalla Celtic rock –nimellä.

1980- ja 1990-luvuilla artistien levyalbumeilla oli huomattavan paljon suurempi merkitys kuluttajille kuin yksittäisillä singlehiteillä. Ja Big Country tunnettiin nimenomaan laadukkaiden albumikokonaisuuksien tekijänä. Pitkällä ja monivaiheisella urallaan Big Country on julkaissut yhdeksän albumia, joista mainittakoon Yhdysvaltain levymyyntitilastojenkin kärkeen vuonna 1983 kivunnut esikoisalbumi ”The Crossing”, vuotta myöhemmin ilmestynyt, Britanniassa ykköseksi noussut ”Steeltown” ja liki vastaavan menestyksen vuonna 1986 saavuttanut ”The Steer”. Noihin aikoihin Big Country nautti erityisen suurta suosiota myös Suomessa.

Big Country oli hyvin suosittu myös brittikollegoiden keskuudessa ja toimi ’lämppärinä’ muun muassa The Who –yhtyeen solistin Roger Daltrey’n ja Queen-yhtyeen kiertueilla.

Kuluneitten liki 40 vuoden aikana Big Country on kokenut monia miehistömuutoksia. Miehiä on tullut ja miehiä on mennyt. Yhtye on niin ikään erinäisistä syistä johtuen pitänyt joitakin muutamia vuosia kestäneitä esiintymis- ja levytystaukoja.

Erityisesti yhtyeen perustajajäseniin kuuluneen laulusolisti-kitaristi-kosketinsoittaja Stuart Adamsonin kuolema oli traaginen vaihe Big Countryn uralla. Alkoholismista ja mielenterveyden ongelmista kärsinyt Adamson muutti 1990-luvun puolivälissä avioeronsa jälkeen Skotlannista Nashvilleen, Yhdysvaltoihin pohtien samaan aikaan jatkaako Big Countryn riveissä vai ei. Päätöstä empiessään hän vielä levytti ja konsertoi Big Countryn kanssa, mutta teki myös yllättäviä katoamistemppuja. Erään tällaisen katoamistempun jälkeen hänet löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Honolulussa, Hawaijilla joulukuussa 2001.

Alkuperäisestä Big Country -kvartetista ovat vielä mukana kitaraa, mandoliinia ja sitaria soittava Bruce Watson ja rumpali Mark Brzezicki. Vuonna 2010 Bruce Watsonin kitaraa soittava poika Jamie Watson liittyi kokoonpanoon. Nykyinen laulusolisti, kitaraa ja huuliharppuakin soittava Simon Hough tuli remmiin vuonna 2013 ja basisti Scott Whitley paria vuotta myöhemmin.

Promotional photos

Tours