Lauri Tähkä

Lauri Tähkä – ”jätkän kuuloinen tähti”
 
Lauri Tähkän menestyksellinen ura käynnistyi vuonna 2000 perustetun Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Maaliskuussa 2011 Lauri Tähkä päätti kuitenkin yllättäen jättää kahdeksan studioalbumia julkaisseen ja huikeaa suosiota nauttineen kokoonpanon ja siirtyä sooloartistiksi. Menestyvän bändiprojektin hylkäämistä pidettiin tuolloin rohkeana, jopa hulluna ratkaisuna, mutta historia on osoittanut epäilyt vääräksi. Tähkästä tuli tähti!
 
Hän on kertonut löytäneensä tien musiikin maailmaan lauluntekijän ominaisuudessa kuuntelemalla mm. Eppu Normaalin ja Ismo Alangon levytyksiä ja tutustumalla teokseen, johon oli koottu vanhoja pohjalaisia kansanlauluja. Ensimmäiset omat laulut syntyivätkin juuri suomi-rockia ja kansanrunoutta yhdistämällä eteläpohjalaisella murteella laulaen.
 
Lauri Tähkän avaus soolouralle oli lokakuussa 2011 ilmestynyt, Riku Mattilan tuottama albumi nimeltä ”Polte”. Toinen sooloalbumi, niin ikään Mattilan tuottama ”Hurmaan” näki päivänvalon syyskuussa 2013.
 
Syyskuussa 2016 Tähkältä ilmestyi ”Vien sut täältä kotiin” –niminen levy. Tämän järjestyksessä kolmannen soolon tuottajana toimi Jukka Immonen. Albumi singahti Suomen virallisen albumilistan kärkeen heti ilmestyttyään, kun myynnin katapulttina toimi jo ennen albumia, huhtikuussa 2016 julkaistu ja The Voice of Finland –tv-ohjelman finaalilähetyksessä ensimmäistä kertaa julkisesti esitetty ”Morsian”. Tarttuva ja mukaansa tempaava ”Morsian” kipusi parissa päivässä Suomen radioiden soitetuimmaksi kappaleeksi ja striimasi ensin Kultaa ja sitten Platinaa Spotifyssa kesällä 2016. Muita singlevalintoja olivat ”Vien sut täältä kotiin”, ”Minun Suomeni” ja ”Sinä olet minun”.
 
Vuoteen 2016 mahtui paljon. Tähkä oli mukana Vain elämää -ohjelman viidennellä tuotantokaudella syksyllä 2016 yhdessä Chisun, Mikael Gabrielin, Hectorin, Mikko Kuustosen, Anna Puun ja Suvi Teräsniskan kanssa ja esiintyi Hartwall Arenalla järjestettävässä Vain elämää -livekonsertissa joulukuussa. Tähkän esittämä, Vain elämää –ohjelmassa kuultu, alun perin Mikael Gabrielin tunnetuksi tekemä ”Kipua”-kappale striimasi platinaa Spotifyssa helmikuussa 2017.
 
Albumin julkaisua seurasi loppuunmyyty, runsaan vuoden kestänyt Vien sut täältä kotiin -konserttikiertue. Hengästyttävän pitkä kiertue sisälsi noin 170 esiintymistä 2.11.2016 – 16.12.2017 välisenä aikana. Toukokuussa 2017 Lauri Tähkän hurjaa suosiota juhlittiin loppuunmyydyllä Hartwall Arenalla. Tähkän levyttämien äänitteidenkin myyntimäärä ylitti 500 000 kappaletta.
 
Universal Music Finland julkaisi Lauri Tähkän uran ensimmäisen kokoelmalevyn nimeltä ”Polttavimmat” marraskuussa 2016. Kokoelmalevyllä kuullaan kappaleita Tähkän kahdelta ensimmäiseltä soololevyltä sekä Elonkerjuu-yhtyeen ajoilta olevilta albumeilta ”Maailma on renki”, ”Tuhannen riemua” ja ”Tänään ei huomista murehdita”.  Kokoelmalta löytyy myös Elastisen kanssa tehty Elastinen feat.-levyn ”Lempo” ja  Seinäjoen Tangomarkkinoiden Sävellys- ja sanoituskilpailun 2014 –voittajakappale ”Kiivas ja kaunis”.
 
Lauri Tähkän viimeisin, järjestyksessä neljäs sooloalbumi on maaliskuussa 2019 julkaistu ”Meidän tulevat päivät”, joka sisältää mm. sellaiset hitit kuin jo kesällä 2018 julkaistu ”Mä en pelkää” ja joulukuussa 2018 soimaan lähtenyt ”Palavaa vettä”. Ensin mainittu nousi suoraan Spotifyn top 20 -listalle ja oli useamman viikon radioiden soitetuin biisi. Se palkittiin Iskelmä-gaalassa Vuoden iskelmänä, ja yleisö äänesti Laurin samaisessa gaalassa Vuoden miesartistiksi.
 
”Meidän tulevat päivät” on poikkeuksellisen intensiivinen albumi: aloitus- ja lopetusbiisien väliin mahtuu monenlaisia tarinoita. Olen aina laulanut henkilökohtaisista asioista ja tuntemuksistani suoraan, mutta nyt mukana on vielä uudenlaista vuosien mukanaan tuomaa rosoisuutta ja herkkyyttä. Meidän tulevat päivät on ikäiseni jätkän kuuloinen albumi. Ja kokonaisempi kuin koskaan aiemmin,” Lauri Tähkä kertoo.
 
Jo Jukka Immosen tuottaman ”Palavaa vettä” –singlen ilmestyttyä Lauri Tähkä totesi, että monesti meille opetetaan jo nuorena, että herkkyyttä ei saisi näyttää. Mutta jos on pelkkä kivikuori, jää helposti paitsi niistä kaikista tärkeimmistä asioista kuten pehmeydestä ja hellyydestä”.
 
Keväällä 2019, maaliskuun alusta huhtikuun loppuun, Lauri Tähkä yhtyeineen kiertää ympäri Suomea loppuunmyydyn Palavaa vettä –konserttisalikiertueen merkeissä.

After near on 15 years of co-operation with this maestro, Lauri Tähkä continues to be one of the best performances around as was witnessed during last summer’s massively successful festivals. There are so many elements to Lauri´s performances combining his great energy and brilliant talent serve to truly entertain the audience. Together with the band their performances evolve to create a warm and intimate connection. They are ´THE´band


Agent:

Petri Ekman

puh. +358 400 866413

email. petri.ekman@centralline.fi


Promotional photos

Tours