Central Line entertainment
Central Line publishing
Central Line records
Kaupalliset yhteistyöt
Artistit
Artistit >>

Sham 69 (UK)

Sham 69:n juuret ovat jo vuodessa 1975. Sen nimi napattiin graffitista, tai itseasiassa siitä mitä siitä oli jäljellä. Paikallisen jalkapalloseuran voittoa Athenian Leaguessa vuonna 1969 oli joku juhlistanut kirjoittamalla seinään Walton and Hersham ’69. Oman tyylinsä yhtye löysi vasta kesäkuussa 1977, kun Jimmy Pursey ja Dave Parsons päättivät yhdistää voimansa. Kaikki vanha materiaali lensi roskiin ja tarttuvat punk-hoilotukset tulivat tilalle.

Bändi alkoi saada nimeä hyvänä lavabändinä. Kesän 1977 Roxyn keikalle tuli pari skinheadiä ja vallitseva tulkinta sananvaihdosta, joka keikalla tapahtui, on, että Jimmy julisti että ”Skinheads are back”. Tämän jälkeen skinit alkoivat kansoittaa Shamin keikkoja ja aiheuttaa ongelmia. Ensimmäinen single I Don’t Wanna tehtiin Illegal Recordsin alamerkilleen Step Forwardille, jota pyöritti Sniffin’ Glue fanzinesta tuttu Mark P.

Single jälkeen bassoon tuli Dave Tregunnalla. Nyt oli Sham 69:n klassinen kokoonpano valmis. Bändi alkoi etsiä kunnon levytyssopimusta. Tärkeimpänä ehtona oli, että levylle tulisi livemateriaalia, sillä bändi oli omasta mielestään ennen kaikkea liveyhtye. Yhtyeen yllätykseksi Polydor suostui ehtoon ja jo 21.10.1977 yhtyeen Marqueen keikka äänitettiin ja siitä valittiin materiaali tulevan ensilevyn Tell Us the Truth toiselle puolelle. Levy ilmestyi helmikuussa 1978.

Kesällä 1978 ilmestyi single If The Kids Are United, joka on Sham 69:n tunnetuin biisi. Siitä ei jalkapallohoilotus ja nuoruuden uho parane. Kappaleen teki muuten suomeksi Karanteeni nimellä Ei ole meillä mitään paikkaa. Vuodelle 1978 saatiin vielä mahtumaan toinen LP That’s Life. 1979 ilmestyi The Adventures Of Hersham Boys, joka jatkoi tiukalla linjalla. Vuoden 1980 Game yritti etsiä uutta suuntaa sitä löytämättä. Bändi oli polttanut kynttilää molemmista päistä ja puhti loppui.

Tämän jälkeen Sham on koottu useita kertoja uudestaan vaihtelemilla kokoonpanoilla. Jossain vaiheessa jopa kaksi Sham 69:ia keikkaili samaan aikaan ja jälki oli välillä aika suttuista. Nyt on onneksi palattu oikealle tielle ja bändi on juuri sitä mistä se pitääkin muistaa – loistava liveakti.

Yhteystiedot

PROMOOTTORI:

Henri Ekman
040 159 1919
henri.ekman@centralline.fi

Linkit

Promokuvat

Keikat

Pääyhteistyökumppanit